Larviksdialekta – vi elskær’n!

Vær stolt av dialekta di!

plakat for Sandefjord finner du HER

STAVERN har (selvfølgelig) fått sin egen, se helt nederst i innlegget!

(scroll nerrover om du ønskær å bestille et innramma bilde eller en plakat)

Etter en tur til familien i nord-norge i vinterferien ble jeg  inspirert av en skikkelig tøff plakat. Slekta mi på mamma sin side bor i Harstad, og tante og onkel hadde denne plakaten hengende på veggen i stua si. Den var full av nordnorske ord og uttrykk – mange jeg aldri hadde hørt før. Det var gøy å få forklart hva de forskjellige uttrykkene betyr. For eksempel betyr «nu kjæm han me han» at det er dårlig vær på vei, og ord og uttrykk som «jåsspeis» og «han ligg i bærrævva» fremkalte mye latter.

Mamma flytta fra Harstad til Larvik på begynnelsen av 70-tallet, og dialekta hennes har derfor blitt nokså avslepen med åra. Faren min derimot, er oppvokst i Tjølling, Larvik, og snakker dialekt på sin hals. Dette inspirerte meg til å lage noe i samme gata for min egen dialekt, og med innspill fra både familie og venner har jeg kommet opp med mange typiske ord og uttrykk fra Larvik og omegn. Disse har jeg altså samlet og laget en tøff plakat av, og her er resultatet – siste oppdaterte versjon:

Noen av ordene og uttrykkene er det nok bare den eldre garde som bruker, mens andre er mest brukt av yngre. “Viddu haei koe” er et godt eksempel på dette. Det betyr “vil du ha en tyggis/tyggegummi» – og stammer fra tiden hvor man tygget kvae fra trærne, i mangel på ekte tyggegummi.

Jeg kan love deg at denne plakaten vil fremkalle både latter og undring! Og helt sikkert noen diskusjoner om dialekt :) Ved første øyekast kan den nok virke noe forvirrende: ordene er nemlig ikke bare hulter til bulter, men de er også skrevet slik de uttales. Leser du dem derimot opp høyt, så vil du sannsynligvis lettere forstå  – i alle fall om du er fra Larviks-traktene.

Enda gøyere er det om du får en som er utenbys fra til å prøve lese dette høyt. Da vil det nok mest sannsynlig klinge bra i dine ører, men faren for at den som leser det opp ikke forstår hva han eller hun selv sier er overhengende… 

Plakaten er rett og slett både morsom og sosialiserende!

Som du kan se på bildene over og under dette innlegget har jeg rammet inn flere størrelser av plakaten. Plakaten (sammenrullet) og bildene, kan du foreløpig kun få kjøpt via meg. Dette er ikke en ordinær plakat – den er av høy kvalitet, printet på Premium Luster (25o grams tykt) papir. Den har derfor lang holdbarhet og kan leve i generasjoner. Språket vårt er i stadig forandring, så her har du en gyllen mulighet til å ikke la Larviksdialekta gå i glemmeboka (iallefall deler av den). Hadde det ikke vært gøy å ha denne «henganes» på veggen? Den er faktisk så stilig at den kan henge midt i stua! Det er en perfekt gave til deg selv, eller til familie som har flyttet utenbys. Den er fin som en souvernir til turister, eller kanskje du kan gi den til en venn som kommer på besøk? Den kan stå på kommoden i gangen, eller henge på dassen på hytta. De ækkemåtepå mulihetær serru!

KUN PLAKAT

(leveres i trekanthylse, se bilde under)

40 x 50 cm – 600 kr

30 x 40 cm – 450 kr

(standard rammestørrelser)

INNRAMMET

30 x 40 cm – 700 kr

40 x 50 cm – 950 kr

Sort eller hvit ramme,

husk å spesifisere hva du ønsker,

sort er standard.

Prisene er pr. stk og inkl. mva.

For å bestille, send en e-post til:

larvik@lineloholt.no 

 

BESTILLINGSINFORMASJON:

Spesifiser i eposten hvilket/hvilke produkter du vil ha (Larvik eller Stavern, størrelse, farge og om du vil ha ferdig innrammet bilde eller plakat) og legg ved fullt navn og faktura-adresse. Varene kan hentes i Larvik sentrum, hos Hitz Optikk, som holder til i Kongegata 25.  Åpningstider finner du her. 

NB:

Hitz Optikk er kun UTLEVERINGSSTED.

Du kan ikke få kjøpt eller betale for plakaten der, den selges kun via denne nettsiden. 

Leveringstid er 1-4 dager på kun plakat, og inntil 2 uker på innrammet plakat. Dette avhenger av kapasitet og leverandør.

Ønsker du andre farger enn blå, grå eller grønn bakgrunn kan det ordnes mot et tilleggsgebyr på 50,- . Blåfargen er valgt pga fargen på kommunevåpenet, grønn pga vår flotte bøkeskog.

Faktura tilsendes på e-post i etterkant.

Når du henter bildet må du signere på at bildet er utlevert.

Plakaten kan sendes i posten – porto 129,- (pakke med sporing)

 

Plakatene leveres i trekanthylse som er lett å pakke inn :)
ER DU FRA BRUNLANES ELLER STAVERN?
Da har du mulighet til å velge denne med Minnehallen, og med Stavern trykket i den klassiske «stavernsgule» fargen!

 «LARVIKSLOGOEN» ER LAGET AV DESIGNEREN ANN SISSEL HOLTE 

 (FATMONKEY DESIGN)

www.fatmonkey.no

Print

Arbeid og kvalifisering, AoK, har laget en notisblokk i samme ånd!

HER kan du bestille den :)