iLLUMINE – fotoutstilling

15. juni – 28. juli 2024

15. juni skal jeg ha min 1. separatutstilling! Utstillingen er på Galleri Bølgen, Larvik, som er et av Norges fineste gallerier, med store glassvegger fra gulv til tak. Utstillingen henger i hele 6 uker, fra 15. juni – 28. juli (*).

Fotoutstillingen bærer navnet iLLUMINE, som er et ord med flere betydninger. Oversatt til norsk betyr det både å belyse, sette lys på og det å bevisstgjøre eller opplyse. Å belyse, eller å tegne med lys, er også selve kjernen i det å fotografere.

Verkene er iscenesatte fotografier – ikke kompositter eller bilder skapt ved bruk av kunstig intelligens. Jeg har brukt rekvisitter og uvanlige lokasjoner som virkemiddel for å skape en følelse av å være i en annen, kunstig, verden. Fargene i naturen er forvrengt ved hjelp av infrarødt filter i den digitale fremkallingsprosessen. Jeg har brukt blitz for å forsterke det unaturlige, og for fryse bevegelser. Mitt ønske er at betrakteren skal tenke over hva som er virkelig, også forbi det tekniske.

Utstillingen er et resultatet av en personlig prosess over mange år. Bildene er selvportretter (jeg har brukt parykk, selvutløser og fjernkontroll.) De første bildene jeg tok i serien handlet mer om mitt behov for å finne meg selv, enn det å lage et bilde som skulle vises frem til andre. I 2020 var jeg på en workshop med Vee Speers, en internasjonalt anerkjent kunstfotograf, og viste henne de første bildene jeg tok i denne serien. Hun mente at dette var noe spesielt, noe hun ikke hadde sett før, og ga meg selvtillit til både å fortsette, og til å vise bildene til flere. Fotografer som sto meg nærme fikk etterhvert se dem, og ga meg veldig gode tilbakemeldinger. I 2022 søkte jeg Norske Fagfotografers Fond om støtte til utstilling, og fikk innvilget søknaden. Med god støtte i ryggen tør jeg derfor nå å vise frem et utvalg av disse bildene, og jeg håper at det er mulig for betrakteren å kjenne seg igjen i noen av motivene.

«Ordet traume kommer fra gresk og betyr sår eller skade. Et traume er altså ikke selve hendelsen som har skjedd, men den skaden hendelsen har ført til når såret ikke er blitt leget. Det er normalt å ha sterke reaksjoner etter overveldende hendelser. Gjennom den naturlige helingsprosessen går de akutte reaksjonene over hos de fleste. Noen vil imidlertid fremdeles ha plager lenge etter den opprinnelige hendelsen, og det er denne skaden vi kaller for et traume.» (traumebehandling.no)

Enten du selv har erfaring med traumer, eller kjenner noen som har vært gjennom traumatiske hendelser, får du her et innblikk i hvordan det indre traume-landskapet kan se ut.

(tekst fortsetter under bildet)

«Trying to blend in»

Fotografiene er printet på teksturert Fine Art bomullspapir, som er syre- og ligninfritt med ekstremt høy farge gamut og svart nivå. Bildene har syrefritt passerpatout, og er rammet inn i trerammer (mørk valnøtt) produsert hos Lundeby Foto i Indre Østfold. De har UV70 Art-glass, som gir bildene lite refleksjon og god uv-beskyttelse. Digigraphie-sertifisert trykk, med lang holdbarhetsgaranti. Verkene er signerte og nummererte (maks 10 eksemplarer av hvert motiv).

I tillegg til mine bilder har jeg valgt å vise frem kommunale lavterskeltilbud innenfor avdelingen helse og mestring i Larvik kommune. VERKET tilbyr kunst-, kultur-, og håndverksfag innen musikk, tegning, maling, trearbeid, dans, lesing, foto, søm, håndarbeid, grafisk design med mer. Tilbudet er for dem som står helt eller delvis utenfor arbeid. HUSET i Larvik er et aktivitets- og kompetansesenter for psykisk helse, basert på høy grad av brukermedvirkning. Ved FRISKLIVSENTRALEN gis det tilbud som har til hensikt å fremme fysisk og psykisk helse, og forebygge eller begrense utvikling av sykdom.

En vegg er også dedikert «Anonyme sting» – et kunst- og håndverksprosjekt i 10. klasse på RA Ungdomsskole. Lektor i estetiske fag, Cecilie Ramberg Vik står bak prosjektet. Elevene skrev ned noe de hadde på hjertet, la lappen i en eske, og trakk deretter hver sin lapp. Deretter broderte elevene andre elever sine innerste tanker, og disse er montert på veggen. Må oppleves!

Østlands Posten skrev en artikkel om utstillingen før den åpnet, den kan du lese om HER (krever abonnement). Du kan lese mer om min faglige bakgrunn HER.

*NB: Lørdag 22. juni er galleriet stengt, ellers er det åpent alle helger fra 12-16. Jeg kommer til å være tilstede i helgene så sant helsa tillater det. Om du ikke har anledning i helgen er galleriet åpent hverdager fra 17:30 – 21:00.

Vernissasje/åpning var lørdag 15. juni kl. 12:00. HER kan du se et lite sammendrag av åpningen. Kompani Kontra viste et kort utdrag av sin forestilling «Puls». PULS er en kraftfull, vakker og leken forestilling som du kan lese mer om HER, og som kommer til å bli satt opp flere steder fremover. Anbefales på det varmeste!

«Elevate»