Sandefjord – Sannefjol – dialekt å være stolta´!

(scroll nerrover om du ønskær å bestille plakat)

VÆR STOLT AV DIALEKTA DI!

Etter en tur til familien i nord-norge i vinterferien 2019 ble jeg  inspirert av en skikkelig tøff plakat. Slekta mi på mamma sin side bor i Harstad, og tante og onkel hadde en gøyal plakat hengende på veggen i stua si. Den var full av nordnorske ord og uttrykk – mange jeg aldri hadde hørt før. Det var gøy å få forklart hva de forskjellige uttrykkene betyr. For eksempel betyr «nu kjæm han me han» at det er dårlig vær på vei, og ord og uttrykk som «jåsspeis» og «han ligg i bærrævva» fremkalte mye latter.

Mamma flytta fra Harstad til Larvik på begynnelsen av 70-tallet, og dialekta hennes har derfor blitt nokså avslepen med åra. Faren min derimot, er oppvokst i Tjølling (ca midt i mellom Sandefjord og Larvik) og snakker dialekt på sin hals. Jæ snakkæ breit jæå! Dette inspirerte meg til å lage noe i samme gata for min egen dialekt, og med innspill fra både familie og venner, og mye research, har jeg kommet opp med mange typiske ord og uttrykk fra både Larvik og Sandefjord. Larvik var først ut, og nå er det altså Sandefjord sin tur. Disse ordene og uttrykkene har jeg altså samlet og laget tøffe plakater av, og her er resultatet for Sandefjord:

Noen av ordene og uttrykkene er det nok bare den eldre garde som bruker, mens andre er mest brukt av yngre. Uttrykket «viddu haei koe» for eksempel, betyr «vil du ha en tyggegummi» – og stammer fra tiden hvor man tygget kvae fra trærne i stedet for tyggis – som var en luksusvare. Det er også variasjon ettersom hvor i kommunen man bor.

Jeg kan love deg at denne vil fremkalle både latter og undring! Ved første øyekast kan den nok virke noe forvirrende: ordene er nemlig ikke bare hulter til bulter, men de er også skrevet slik de uttales. Leser du dem derimot opp høyt, så vil du sannsynligvis lettere forstå  – i alle fall om du er fra Sandefjord-traktene.

Enda gøyere er det om du får en som er utenbys fra til å prøve lese dette høyt. Da vil det nok mest sannsynlig klinge bra i dine ører, men faren for at den som leser det opp ikke forstår hva han eller hun selv sier er overhengende… 

Plakaten er rett og slett både morsom og sosialiserende!

Som du kan se på bildene over og under dette innlegget har jeg rammet inn flere størrelser av plakaten. Plakaten (sammenrullet) og bildene, kan du foreløpig kun få kjøpt via meg. Dette er ikke en ordinær plakat – den er av høy kvalitet, printet på Premium Luster (25o grams tykt) fotopapir. Den har derfor lang holdbarhet og kan leve i generasjoner. Språket vårt er i stadig forandring, så her har du en gyllen mulighet til å ikke la dialekta di gå i glemmeboka (iallefall deler av den). Hadde det ikke vært gøy å ha denne «henganes» på veggen? Den er faktisk så stilig at den kan henge midt i stua! Det er en perfekt gave til deg selv, eller til familie som har flyttet utenbys – eller kanskje du kan gi den til en venn som kommer på besøk? Den kan stå på kommoden i gangen, eller henge på dassen på hytta. De ækkemåtepå mulihetær serru!

PLAKAT (leveres i trekanthylse)

(lett å ramme inn, standard ramme-mål)

30 x 40 cm – 425 kr

40 x 50 cm – 600 kr

INNRAMMET PLAKAT

30 x 40 cm – 650 kr

40 x 50 cm – 900 kr

Sort er standard farge.

Kan leveres i hvit – husk å spesifisere ved bestilling.

Prisene er pr. stk og inkl. mva.

For å bestille, send en e-post til:

sandefjord@lineloholt.no 

BESTILLINGSINFORMASJON:

Spesifiser i eposten hvilket/hvilke produkter du vil ha (størrelse, og om du vil ha ferdig innrammet bilde eller plakat) – og legg ved fullt navn og faktura-adresse. Du kan hente plakaten på Hitz Optikk i Larvik sentrum, som har åpent man. – lørd (åpningstider finner du HER) .  Leveringstid er normalt 2-5 dager for kun plakat, og inntil 2 uker for innrammet plakat (som regel går det raskere, dette avhenger av kapasitet)

Du kan ikke kjøpe plakaten hos Hitz Optikk uten avtale. Den må bestilles via denne nettsiden/e-post. 

Faktura tilsendes på e-post. Når du henter bildet må du signere på at bildet er utlevert.

Plakaten kan også sendes i posten. Porto på 129 kr kommer da i tillegg (sporet pakke)

Fargene er hentet fra kommunevåpenet til Sandefjord kommune

Og Larviksplakaten finner du HER