Published by on 27/01/2017
Categories: Portrett
Tags: , , , , , ,

Å vise flere sider av seg selv

Når ble det sist tatt et godt bilde av deg?

Da mener jeg ikke et mobilbilde tatt i finstasen før firmafesten, eller foran juletreet. Men et skikkelig bilde, kanskje tatt av den lokale fotografen? Da du konfirmerte deg? Gifta deg? Da du var hos fotografen med hele familien? Eller er det russebildet tatt av skolefotografen som skal få æren av å stå som ditt siste innrammede portrett (på veggen til far og mor)? Kanskje du synes det er littebitt kleint også? Er det lenge siden bildet ble tatt var du nemlig prisgitt de få eksponeringene som ble gjort, og hvilket bilde fotografen valgte å fremkalle.

Etter dette er det vel stort sett digitale bilder tatt «her og der»? Bilder tatt med mobiltelefon, og som havner på sosiale medier, bildefiler som ligger på ymse minnebrikker eller datamaskiner. Nettbrett. Harddisk. Instagram. Facebook? Eller….?

Dette er Susanne, 25 år, sett fra Facebook sin side:Skjermbilde 2017-01-18 kl. 00.28.19

Hvilke bilder vil du sitte igjen med av deg selv om 10 – 20 – 30 år? Når du blir gammel? Vil du at barnebarna skal saumfare internett for å finne gamle bilder av deg og barna dine? Rote i skuffer etter en usb-brikke? Hvilke bilder har du av deg selv på Facebook? Instagram? LinkedIn?

Turistbilder? Selfies? Partybilder? Bedriftsportrettet ditt?

Kommer vi i fremtiden til å sitte med nesa ned i et nettbrett, pc, mac eller mobil når vi vil vise frem bilder av oss selv eller andre? Finnes Facebook om 4o år?

Eller drar vi frem albumet?  Titter bort på det store bildecollaget på veggen? Forteller historiene bak bildene –  tar oss tiden. Husker du følelsen av å bla forsiktig gamle fotoalbum? Er det ikke behagelig med et album man kan ta og føle på, og som forteller historier om og viser bilder av folk vi er glade i? Minner. Og hva med et innrammet bilde på veggen? Enten forteller bildet en historie, eller så følger det en historie med bildet. En milepæl, en hendelse. Et portrett.

Hva med å ta en tur til en profesjonell fotograf og la deg bli fotografert. Bli portrettert. Bli sett fra en annen vinkel. En anti-selfie-vinkel. Kanskje både vise og oppdage andre sider av deg selv. Bildene kan du stolt henge opp, vise frem, bevare i album.

Alle kan la seg fotografere, uansett anledning, og det er forunderlig lite ubehagelig når man først hopper i det. Sannsynligheten for at du synes det er litt gøy, og at du blir positivt overrasket over resultatet, er overveiende stor. Det er litt annerledes å gå til fotografen nå. Og du kommer til å sette så inderlig pris på det om noen tiår. Trust me.

Dette er Susanne –  fra en annen side.

 

Web_DSC8539_DSC8677_DSC8631whiteweb02_DSC8640_DSC8658_DSC8374

Som fagfotograf er jeg opptatt av å drive en seriøs virksomhet. Jeg har både svenne- og mesterbrevet og er medlem av Norges Fotografforbund (NFF). Skal du gå til fotograf anbefaler jeg deg å gjøre litt undersøkelser før du booker time: se på bilder på fotografens hjemmeside eller på Facebook, hør med venner som har erfaringer osv. Velg en du liker arbeidet til. Ta kontakt med den aktuelle fotografen og fortell hva du ønsker, og så blir dere enige om hvordan dere gjennomfører. Velger du en fotograf som er med i NFF, så har fotografen forpliktet seg til å skrive under på flere retningslinjer som gir trygghet for deg som kunde:

NFFetikk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.